Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Szülés után is fejlődik az agy

2010.10.24. 17:21 | Betond | 1 komment

Anya és gyermeke a születés után intenzív kapcsolatba kerülnek. Egy amerikai kutatás eredménye szerint az anya a szüléssel a gyermek és az anyaság mellett jobb agyat is kap.

A merész kijelentést a finn Helsingin Sanomat cikke a kutatás eredményeire alapozza. Megállapították ugyanis, hogy a szülő nők agytérfogata megnő. Ez a növekedés nagyobb mértékű azoknál az anyáknál, akik gyermeküket kényeztetik és becézgetik.

A Yale egyetemi kutatásban 19 szülő nőt vizsgáltak, akik a Yale-New Haven kórházban 10 kisfiút és 9 kislányt hoztak a világra. Közel felük szült már korábban is. A vizsgálat során felvételeket készítettek az anyák agyáról, 2-4 héttel a szülés előtt, és 3-4 hónappal utána.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szürkeállomány mérete jelentősen növekedett, különösen a motiváció, az öröm és az érzelmeket szabályozó területeken. A kutatók szerint a szürkeállomány ilyen mértékű növekedése ennyire rövid idő alatt rendkívüli.

Mivel ez csak egy úgynevezett kísérleti tanulmány volt, az eredményeket további vizsgálatokkal meg kell erősíteni.

Az eredmények alapján nem lehet következtetéseket levonni arról, hogy mi okozza az agy növekedését. Okozhatják a szülést követő hormonális változások, vagy az anya-gyermek kommunikáció.
Anyuka és a baba nagyon intenzíven szocializálódnak, szinte állandóan érintkeznek egymással, ami hatással van az agyba érkező érzékelés információkra.

A kutatók azt javasolják, hogy a következő vizsgálatokban hasonlítsák össze a szülő és az örökbefogadó anyákat. Ezzel megállapítható lenne, hogy a változást hormonális hatások, vagy az intenzív kommunikáció okozza-e.

A kutatás segíthet megérteni a szülést követő depresszió okait is. A kutatásról a Behavioral Neuroscience számolt be, a részleteket ott keressétek.

Kedves hölgyek: boldog gyerekvállalást! Utána találkozunk a Mensa tesztíráson is?

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr372395504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andras1980 2010.11.10. 20:31:35

Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után?
Akinek több gyereke van, annak fejlettebb az agya, mint akinek csak 1 van? (A cikkből ez következne, több gyerek - több szülés - jobb agy.)
süti beállítások módosítása