Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Aki hülye, haljon meg

2010.02.11. 16:28 | balack | 1 komment

Címkék: kutatás egészség intelligencia

Brit kutatók - már rosszul kezdődik. Pedg ezúttal nem állítanak semmi meglepőt: pusztán azt, hogy aki hülye, haljon meg. Illetve, felszólító mód nélkül: aki hülye, meghal. Méghozzá valószínűleg szív- és érrendszeri betegségben.

Komolyan: az öt legfontosabb kockázati tényező közül az alacsony intelligenciahányados mindjárt a második helyre került. Nem csigázzuk tovább a kedélyeket: az első a dohányzás. A harmadik helyet az alacsony jövedelem foglalja el, ezután következik a magas vérnyomás és a kevés fizikai aktivitás. Nem lepődött meg senki, ugye?

A kérdés csupán az, hogy vajon milyen irányú az összefüggés. Vajon ugyanazok a tényezők, amelyektől valaki kevésbé intelligens, egyúttal az egészségtelen életmód felé is terelik emberünket? Vagy csak annyiról van szó, hogy az IQ terén kihívásokkal küzdőknek hiába mondják, hogy éljen egészségesen, nem érti meg, hogy a saját életével játszik.

Egy másik vizsgálat során 4300 amerikai katonát vizsgáltak meg hasonló szempontok szerint. Az elemzés során kiderült, hogy 9 másik kockázati tényezővel összevetve a szívbetegségekben mutatkozó társadalmi különbségek 23%-át nem magyarázza más, csak az alacsony intelligencia.

A kutatók javaslatai szerint egyszerű, érthető, színkódos címkékkel kellene megkülönböztetni az ételeket, illetve gyerekkorban kellene odafigyelni, ugyanis az IQ ilyenkor alakul ki, és ebben a korban még lehet tenni a társadalmi különbségek kiegyenlítéséért.

Mi csak a vizsgált hatások ellentétéről tudunk beszámolni: a Mensában (legalábbis Magyarországon) alacsonyabb a dohányosok aránya, mint az átlagnépességben, minden rendezvényünk nemdohányzó. A fizikai aktivitásról már nem tudnánk őszintén dicsekedni, de hát ezért szól ez a cikk inkább az IQ-ról. Abban ugyanis jók vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr521749732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosszarcz 2010.02.16. 16:58:39

Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/
süti beállítások módosítása