Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Öregedés

2009.05.27. 11:33 | balack | Szólj hozzá!

Címkék: kutatás ételek öregedés

 

"A lábam már őszül, a fülem kérges, a szemem is hajlott és púpos" - panaszkodik Matthias a Brian élete című filmben. Az agya mégis remekül vág, még a megkövezést is sikerül megúsznia. Lehet, hogy a film mégsem realisztikusan ábrázolja az öregedést??

A virginiai egyetem frissen publikált tanulmánya szerint a mentális képességek "időskori romlása" már 27 éves korban elkezdődik (amikor őszülésnek és púposságnak jó esetben semmi jele sincs). A hét éven át tartó kísérletek, melyek során kétezer, 18 és 60 év közötti, túlnyomórészt egészséges és tanult alanynak különféle teszteket (pl. képrejtvények, minták összefüggéseinek felfedezése és szavak vagy történetek felidézése) kellett kitöltenie, arra az eredményre vezettek, hogy a szellemi csúcsot a legtöbben 22 évesen érjük el, azonban a téri vizualizálás, a logika és a gondolkodási sebesség már öt évvel ezután csökkenni kezd. A memória hanyatlása kb. tíz évvel ezután kezdődik.

A látás csökkenéséért sem csak a szemlencse laposodása tehető felelőssé, hanem az agykéreg látásközpontjában zajló romlási folyamatok is. A látásért felelős neuronok csak egy bizonyos tárgyra vagy a mozgás egy bizonyos irányára reagálnak, ezt nevezzük szelektivitásnak. Ez teszi lehetővé, hogy az agy értelmet adjon az őt körülvevő hatalmas mennyiségű vizuális ingernek. A szelektivitás idősebb korban csökken, így a látás hatékonysága is romlik. Idős (30 év körüli) makákó majmokon végzett kutatások alapján a neuronok működése kémiai anyagokkal javítható, és a kutatók sejtése szerint ez nem csak a látásra igaz.

Addig is, amíg megtalálják az öregedés ellenszerét, mit tehetünk, hogy megállítsuk, vagy legalább lassítsuk ezt a folyamatot? Egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint a bogyófélék (eper, áfonya, szőlő) fogyasztása javítja a munkamemóriát és visszafordítja az agy öregedését... legalábbis a korosodó patkányok esetében, akiken a kísérletet elvégezték. A jótékony hatást egy pterosztilbén nevű vegyület váltja ki. 

Sokat segít továbbá, ha elkerül minket a cukorbaj, a Parkinson-kór és a magas vérnyomás, ugyanis ezek alakítják ki az időskori elbutulással általában együtt járó véredénytágulást az agy fehérállományában. 

Az egészséges életmód tehát ismét képbe kerül. Az interneten fellelhető számos tipp között szerepel:
- a "B-k", azaz a folsav, a B6, illetve a B12 vitamin rendszeres fogyasztása, 
- a telített- és transzzsírsavak bevitelének csökkentése, 
- egyes kutatások szerint az alacsony dózisban adagolt aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő (ám figyelem! ezek előzetes eredmények, és a kezelésben még nem javasolják a használatukat!), 
- a dohányzás mellőzése, 
- az alkohol mértékletes fogyasztása (ez jótékonyabb hatású, mint a teljes absztinencia), 
- a fejsérülések kerülése,
- társas kapcsolatok ápolása (ez csökkenti a vérnyomást és növeli a várható élettartamot, továbbá az agy kommunikációért felelős területeit is megmozgatja),
- hetente legalább egyszer közepes vagy erős intenzitású mozgás.

Az ajánlott ételek között most nem soroljuk fel a halféléket (mindenki tudja, hogy tele vannak Omega-3 zsírsavakkal) és a már említett bogyókat (az unalomig ismert antioxidánsok forrását), említést kell tennünk azonban néhány kevésbé népszerű gyógyhatású eledelről.

Olajos magvak: a bennük lévő arginin (egyfajta aminosav) serkenti a növekedési hormon termelődését, amely 35 éves kor után bizony már nem megy magától. 

Keresztesvirágúak: a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó nagy mennyiségben tartalmaznak kolint, amely az ingerület-átvitelhez nélkülözhetetlen, és - ki gondolná? - a termelés szintén a korral csökken. Ha nem kedveljük ezeket az ételeket, fogyaszthatunk tojást, szójababot vagy káposztát is, amelyek szintén kolinban gazdagok. 

Zöld tea: az antioxidánsokon kívül egy olyan enzimet is tartalmaz, amely gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. 

Egy amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a képzettebb idősek ötször akkora valószínűséggel őrzik meg szellemi fittségüket, mint a képzettség nélküliek. Hasonlóan a testedzéshez, minél inkább használja valaki szellemi kapacitását, annál kevésbé fogja elveszíteni azt (jó példa erre a Mensa HungarIQa legidősebb tagja, aki 89 évesen egy memóriaprodukcióval lépett színpadra legutóbbi rendezvényünkön). 

Még egy jó hír a végére: a tapasztalatok gyűjtésén alapuló képességek (például a szókincs vagy az általános műveltség) egészen 60 éves korig folyamatosan javulnak. Mai világunkban az ismeretek gyorsan elavulnak ugyan, de a nagymama lekvárja, az a felülmúlhatatlan, amit már negyven éve ugyanúgy főz...

Szóval becsüljük meg az időseket, és adjunk nekik sok B-vitamint! :-)

Források:

"Az agy öregedése 27 éves korban kezdődik"

"Berry extracts may ease age-related mental decline" (angol)

"Study finds potential new cause of mental decline in old age" (angol)

"Study on world's oldest monkeys may explain age-related mental decline, scientists say"(angol)

"12 ways to keep your brain young" (angol)

"8 foods to keep your brain young and healthy" (angol)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr481146532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása