Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Egy kerékre jár az agyunk

2010.08.09. 19:45 | Betond | 1 komment

Címkék: agykutatás

Kik mások, mint brit tudósok megfejtették, azaz kikutatták és kimutatták, mit jelent, ha egy kerékre jár az agyunk, azaz amikor két ember agya összehangolódik.

A HVG cikke a New Scientist cikkére hivatkozik, akik a Princeton egyetem kutatóira.

A kutatásban egy beszélő és a hallgatói agytevékenységét vizsgálták FMRI készülékkel, és megállapították, hogy a hallgatók a beszélővel azonos agyi tevékenységet produkáltak, kis késéssel. Lehetséges, hogy a beszélő által látott képet a hallgatók is ugyanolyannak lássák?

A cikk a HVG oldalán folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr382199373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andras1980 2010.09.05. 19:20:17

Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, hogy előre is szinkronizálódhat az agy, talán azt jelenti, hogy kitaláljuk egymás gondolatait. Ez a jó kapcsolat és a megértés alapja. Az sem lep meg, hogy idegen nyelven nincs szinkron.

(Nálam másfajta szinkron működik, aminek semmi köze nincs 2 ember összehangolt agyműködéséhez, de leírom, mert talán érdekes. Ha feliratos filmet nézek, akkor egy idő után szinkronizálódik bennem. A képet ugyanúgy látom, mint az elején, a szereplők hangja is megmarad, de a párbeszédeket nem az eredeti nyelven hallom, hanem a kiírt, magyar szöveggel. Hasonló jelenség az is, hogy ha valakivel idegen nyelven vagyok kénytelen beszélni, ami nálam nagyon ritka, akkor utólag úgy emlékszem vissza, mintha magyarul beszéltünk volna, akkor is, ha tudom, hogy a beszélgetőtárs nem tud magyarul.)

Ezek szerint nagyon pontos az "egy hullámhosszon lenni" kifejezés. Tényleg egy hullámhosszon van ilyenkor 2 ember agya, szinkronban vannak az agyhullámok. A nyelv megsejtett valamit, amit a természettudomány még csak most fedezett fel. Vajon miből sejthettük? Véletlen lehet? (Más nyelveken is mondanak ilyet, vagy csak magyarul?) Ugyanilyen pontos a "ráhagolódni valakire" kifejezés is.

Kíváncsi lennék, hogy a cikkben leírt ráhangolódás csak egymás racionális megértéséhez kapcsolódik-e, vagy az érzelmi megértéshez is. (Ha ahhoz is, akkor a rokonszenv és ellenszenv titkát is megfejtették.)
süti beállítások módosítása