Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




A későn kelők intelligensebbek

2009.05.13. 11:39 | balack | 3 komment

Címkék: alvás intelligencia

A Liege-i egyetem kutatói összefüggést találtak az alvási szokások (más néven kronotípusok) és az intelligencia között. 

Bár Benjamin Franklin azt tanácsolta, keljünk és feküdjünk korán, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez bármilyen egészségi, gazdasági vagy felfogóképességbeli előnnyel járna. Sőt. A "bagoly" típusú emberek, akik későn fekszenek és kelnek, magasabb agyi aktivitást és jobb teljesítményt produkáltak (azonos mennyiségű alvás után, ugyanannyi ébren töltött idő elteltével), mint a korán fekvő és kelő "pacsirták". A "korán" és a "későn" határát a kutatók a felkelés esetén reggel 8, a lefekvés esetén este 11 órában határozták meg.

Ráadásul az átlagos jövedelmük is a baglyoknak volt magasabb. Egy brit kutatás szerint, amelyet 65 év feletti "madárkákon" végeztek, a bagoly típusúak nagyobb arányban rendelkeztek saját autóval és vécével felszerelt ingatlannal, mint a pacsirták. A baglyok közé tartozott például Winston Churchill is, aki - sok mai sorstársával ellentétben - megengedhette magának, hogy "reggeli" fürdője közben tartsa a megbeszéléseket.

A ma uralkodó munkarend sokakat pacsirtalétre kényszerít, egy amerikai vizsgálat szerint a népesség fele nem a biológiai órája szerint él (ezt nevezik "social jet lag"-nek, azaz társadalmi időeltolódásnak). Főleg a kisgyerekekre és a fiatalokra jellemző a "bagolyság", ezért okoz sokaknak gondot időben beérni az iskolába.

Az egyéni sajátosságok figyelmen kívül hagyása az időnkénti késéseknél jelentősebb problémákat is okozhat. Egy dán tanulmány szerint azok a nők, akiket legalább fél éven keresztül éjszakai műszakba osztottak be, másfélszer akkora eséllyel kaptak mellrákot, mint a nappal dolgozó hölgyek. Megnő a pszichiátriai betegségek (például depresszió) és anyagcsereproblémák gyakorisága is.

Valószínűleg az alvási mintázat is genetikai eredetű, és az őskori munkamegosztás idejére nyúlik vissza, amikor is a korán kelő emberekből vadászok, az éjszaka aktívakból pedig éjjeliőrök lettek. 

Forrás:

http://index.hu/tudomany/brittudosok/2009/04/24/a_keson_kelok_okosabbak/http://www.nytimes.com/1998/12/22/health/vital-signs-patterns-night-owls-now-getting-the-worms.html?sec=health&&n=Top/Reference/Times%20Topics/Subjects/I/Intelligence (angol)http://dangerousintersection.org/2009/03/25/struggling-to-live-life-as-an-owl/ (angol)

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr301118943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-=sportember=- · http://sportember.eu 2009.05.29. 22:51:11

Magam dél és négy között szeretek kelni, és hajnali négy és tíz között feküdni. Ez egy ritkább bagolyfaj lehet.
Ha viszont arra vagyok kényszerítve, hogy idomuljak Benjamin és a trend "reggel nyolctól délután négyig" életéhez, akkor szenvedek, mint egy megvert kutya. Furcsa mód ezen a mikor-kelés téren az emberek egész elképesztően intoleránsak tudnak lenni - sokat törtem a fejemet, hogy vajon miért.

Valószínűnek tűnik, hogy nagyon sokan vannak olyan baglyok, mint magam is, akik dél előtt kifacsart citromnak érzik magukat, mindazonáltal kötelességük és környezetük arra készteti őket, hogy hajnalban keljenek. Ez annyira természetesnek tűnik, hogy észre sem veszi az ember, ha mondjuk húsz vagy negyven éven keresztül meg van fosztva az egyik legalapvetőbb testi igényétől, a bioritmusának megfelelő alvástól.

Nekem az a gyanúm, hogy a "máshogy alvókkal" szembeni intolerancia abból az emberi tulajdonságból ered, ami szavakra fordítva így hangzik: "ha nekem szenvednem kell, szenvedjen más is" !

Irigylem az olyan kultúrában élőket, ahol mind a későn kelésnek, mind a délutáni sziesztának hagyománya van.

homoscepticus 2009.06.02. 13:36:36

inkább fordítva: az intelligensebbek későn fekszenek:-)

Axelock 2009.06.18. 01:01:54

"A "bagoly" típusú emberek, akik későn fekszenek és kelnek, magasabb agyi aktivitást és jobb teljesítményt produkáltak (azonos mennyiségű alvás után, ugyanannyi ébren töltött idő elteltével), mint a korán fekvő és kelő "pacsirták"."

Vajon a vizsgált Pacsirták között a Baglyokéval azonos arányban szerepeltek azok, akik nem valamilyen (külső vagy belső) kényszerek miatt keltek akkor, amikor?

A "létező" bagolyságnak kedvező rugalmas munkaidő a magasabb fizetésekhez szokott társulni... Így ezek nem igazán független tényezők
süti beállítások módosítása