Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Európai IQ Bajnokság

2009.05.09. 21:11 | balack | 1 komment

"Elindult az Európai IQ bajnokság. A nemzetközi verseny kapcsán – immár sokadszorra - felmerül a kérdés: mitől függ az IQ-teszt eredménye és egyáltalán mi is az az intelligencia. A múlt században két önálló, nemzetközi konferenciát is rendeztek, hogy végre definiálják az intelligencia fogalmát. Mindkét találkozó eredménytelennek bizonyult.

Rigó Péter pszichológus, a kiemelkedő intelligenciával rendelkező embereket tömörítő Mensa HungarIQa felügyelő pszichológusa azt mondja: noha máig nincs az intelligencia mibenlétének pontos meghatározása, többé-kevésbé kialakult egyfajta konszenzusos megközelítés.

Abban egyeznek a vélemények, hogy valamilyen problémamegoldó képességről van szó. Nagyjából az is körvonalazódni látszik, hogy a problémamegoldó-képesség logikai, racionális, téri és nyelvi területen mutatkozik meg a leginkább.

– A Harvard Egyetem professzora, Howard Gardner elmélete a legszélsőségesebb: szerinte a zenei képességek, a mozgáskoordináció és a szociális, illetve a belső, azaz intraperszonális problémamegoldó képesség is az intelligencia részei. De ezt a tézist semmilyen kutatás nem alapozza meg – teszi hozzá a pszichológus.

Az IQ tesztek is nagyon sokféle képességet mérhetnek.

– Általában az intelligencia velejének nevezhető logikai képességet vizsgálják, de számos egyéb részképességre – szókincsre, nyelvi készségre, műveltségre - kiterjedhet a vizsgálat.
Rigó hangsúlyozza: a részképességek és az intelligencia kapcsolata újabb vita tárgyát képezi a kutatók körében.

– A „kompromisszumos” elmélet szerint az átlag alatti intelligenciával rendelkezőknél erős az összefüggés az intelligencia és a részképességek között. Azaz a kevésbé intelligens emberek vélhetően műveletlenebbek, nyelvi képességeik elmaradnak az átlagtól. Ugyanakkor a kiemelkedő intelligenciával rendelkezőknél előfordulhat a differenciálódás, azaz nem valószínű, hogy minden részképességükben kiemelkedőek lennének.

Hogy mitől függ az intelligencia? Természetesen ezzel kapcsolatban is többféle kutatás készült. Elsősorban együtt és külön nevelkedett ikreket vizsgáltak.

Az Európai IQ Bajnokságon bárki részt vehet. A teszteket ezen a címen lehet kitölteni.

– Ebben a kérdésben is született kompromisszumos álláspont. A heterogén társadalmakban, például Brazíliában, ahol a legszegényebb és a leggazdagabb rétegek között 30-50-szeres jövedelemkülönbség lehet, a környezeti feltételek tűnnek fontosabbnak, vagyis a táplálkozás, a környezet ingergazdagsága, a iskolai oktatás minősége. Dániában többé-kevésbé kiegyenlítettek a jövedelmek, jól működik a szociális rendszer. Érdekes módon ott inkább a genetika játszik szerepet az intelligencia meghatározásában.

Ami viszont biztos: kamaszkorra kialakul az intelligencia végleges szintje. Ezután már hiába gyakorlás, az IQ-teszt eredménye nem javul jelentősen, az intelligencia ugyanis az egyik legstabilabb személyiségvonás."

Forrás: 168 Óra Online

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr831112026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csáki István · http://www.csakiistvan.hu 2009.05.10. 10:33:51

Megjelent ez az RSS csatornában, a szöveg közben:

ennél könnyebben is meg lehet oldani hogy mérjétek az olvasottságot :)
süti beállítások módosítása