Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Ez talán segít...

2010.11.07. 22:30 | balack | Szólj hozzá!

Címkék: könyv humor intelligencia

Megunta az intelligenciáját? A könyökén jön ki az IQ? Megvan a megoldás! A cracked.com összegyűjtötte azt az 5 könyvet, amitől garantáltan csökken az agyi teljesítőképesség! A példák angol nyelvűek, de szemfüles olvasók (pláne, ha még rendelkeznek az analógia képességével) biztosan megtalálják a magyar nyelvű megfelelőiket is a könyvespolcokon. Jó böngészést!

1. Hogyan nyerhetünk hétköznapi emberként a lottón? Harmadik kiadás

A könyv azokat célozza meg, akik egyszerű emberként azt gondolják, hogy a lottónyertesek valójában ördögi szövetségbe tömörült szélhámosok. Ráadásul mi változhatott az első két kiadás ideje óta a stratégiában?

A módszer egyébként az álmok számokká alakításán alapul. És bár igaz, hogy a lottó egyfajta adónem azok számára, akik nem értenek a statisztikához, de mégis kegyetlenség még a lottónyerés mágikus jellegét is elvenni azzal, hogy megtanulható ismerethalmazként állítjuk be.

2. A sudoku megoldása: 52 brilliáns tipp

Ugyan hogy sikerült 52 különböző ötletet kihozni egy olyan játékból, aminek a szabályait két mondatban el lehet magyarázni? És főleg: miért?

Az első gondolat: valamit lépni kellett, mielőtt a Sudoku elveszti hirtelen jött népszerűségét. A második: kedvet kell csinálni a tömegeknek, akik rendkívül kifinomult tevékenységnek tartják ezt a fajta rejtvényt, hiszen számok vannak benne. A dolog érdekessége, hogy ebben a bekezdésben még a Mensát is megemlítik: a szerző ugyanis azt próbálja sugallni, hogy behatolt a Mensa úszó erődjébe, és halott Nobel-díjasok kezéből csavarta ki a titkos megoldókulcsokat tartalmazó papírszeletkéket. A feltételezés nem is annyira légből kapott: a Sudoku-bajnokságokon általában nagy számban képviselteti magát a szervezet, mármint nem a Nobel-díjasok, hanem a Mensa.

3. Még több öröm: az egyszemélyes szex kalauza haladóknak

Evezzünk pikánsabb témák felé. Jól látják: a könyvnek már volt egy első része, amelynek a végén a szerző felvázolta a "Felülmúlhatatlan egyszemélyes orgazmus" helyes végrehajtását. Felmerül a kérdés, hogy ezek után mi értelme a második résznek. Nos, az egyik fejezet mintegy kiterjeszti az egyszemélyes szex fogalmát: "Az egyszemélyes szex megosztása". Mármint két férfi között. Ezért helyettesítő olvasmányként az oldal a "Hogyan beszéljünk a nőkkel" mellett a férfiak 10%-ának a "Coming out-kalauz" című kiadványt ajánlja.

4. Tökéletes feltöltődés kvantumérintéssel

A Mensán belül gyakran száll vitába az ezotériában hívő, illetve a szkeptikus oldal. Az ehhez hasonló könyveket a nézeteltérésekhez hasonlóan az táplálja, hogy ebben a témában nem lehet tudományos bizonyítékokkal érvelni sem az egyik, sem a másik oldalon. 

A könyvben felvázolt terápia alapja az, hogy bizonyos színekre gondolva jótékonyan befolyásolhatjuk szerveink működését. Kiötlője pedig egy bizonyos Dr. Herriott, a "naturopátia" doktora. Hogy képzését melyik egyetemen szerezte, azt nem tudhatjuk, de az oldal véleménye szerint "valószínűleg azért, mert a naturopátia központja, Narnia, csak a tisztaszívűek számára elérhető".

5. Shakespeare-művek Star Trek-átdolgozásban

Nem én vagyok a leghivatottabb, hogy erről értekezzek, de a "MhaQ'Beth" és a "K'Romm'O és Jhillea" valóban csak komoly sci-fi rajongóknak ajánlott. Az az ötlet, amellyel az oldalon élnek, miszerint ha urániumhulladékból készült Borg-modelleket árulunk, nemcsak a nukleáris szeméttől szabadulunk meg, hanem sok pénzt is kereshetünk és véget vethetünk a "Kirk vagy Picard" vitáknak, már kifejezetten rosszindulatú, ráadásul téves sztereotípián alapul. Az intelligens emberek közül ugyanis igen sokan kedvelik a science-fictiont, a Mensa Színház által előadott darabok is szinte mindig ilyen témájúak (talán ez köszönhető állandó szerzőink érdeklődésének is).

És a kedves olvasók milyen művekkel csökkentették már sikeresen az IQ-jukat? Minden ötletet örömmel fogadunk, a Mensában nagy igény volna rá. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr822432364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása