Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Legalább a pelenkát hagyd el, mielőtt Mensa-tag lennél

2011.10.20. 11:39 | balack | Szólj hozzá!

Címkék: iq mensa tehetség intelligencia

 Sokszor lehet olvasni 4-5 éves "csodagyerekekről", akik tudnak fejben számolni, bonyolult szavakat használnak, meg tudják különböztetni a színárnyalatokat, vagy éppen nagyon gyorsan tanulnak meg idegen nyelveket. A Mensának szerte a világon mintegy 30 tagja még nem töltötte be tizedik életévét, a valaha volt legfiatalabb, Georgia Brown pedig mindössze kétévesen kapott meghívást a szervezetbe. 

Ha hinni lehet a brit tudósoknak, ezek az intelligens kisgyerekek egyáltalán nem biztos, hogy felnőttkorukban is a népesség felső 2%-ába fognak tartozni. Cathy Price, a University College London kutatója olyan vizsgálatot végzett, melyben 33, a kísérlet első szakaszában 12-16 év közötti kamasz intelligenciahányadosát mérték meg, majd MRI-vizsgálattal térképezték fel az agyukat. Négy évvel később megismételték a teszteket, és kiderült, hogy míg egyesek akár 20 ponttal jobb eredményt értek el, mások ugyanennyit rontottak. Összehasonlításképpen: a Mensa által jelenleg használt skála szerint 130-as IQ-val lehet bekerülni, a teljes népesség átlaga pedig 100, tehát a 20 pontos változás nagyon jelentős. A javulást az agy egyes területein a szürkeállomány vastagodása okozta, tehát ebben az esetben arról van szó, hogy az illető agya még fejlődésben volt a kísérlet elején. A romlás pedig ahhoz hasonlítható, amikor egy aktívan sportoló kamasz abbahagyja a testmozgást, így az izmai leépülnek. 

Ebből a kutatásból számos következtetést lehet (és talán kell is) levonni. Maga Price professzor is felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolában gyakran már nagyon korán beskatulyázzák a diákokat, holott a teljesítményük az elvárások és a rájuk szabott feladatok hatására mind pozitív, mind negatív irányba jelentősen változhat még a középiskolában is. 

A szellemileg ösztönző közeg ugyanakkor jó hatással van a fiatalok intelligenciájára. A Mensa egyik fő célkitűzése éppen ennek a közegnek a biztosítása a tagok számára. Ugyanakkor ez a kísérlet alátámasztja azt a gyakorlatot, hogy több nemzeti Mensa-szervezet, köztük a Mensa HungarIQa sem tesztel 17 éven aluliakat. Ugyanis aki egyszer sikeresen megírta a tesztet, annak élete során nem kell többször számot adnia az IQ-járól, ha pedig gyerekeket is felvennénk, előfordulhatna, hogy mire felnőnek, már nem tartoznak a Mensa-tagság feltételeként megszabott felső 2%-ba.

A Mensa-szervezetek viszont tisztában vannak azzal, hogy a tehetséges gyerekekből azért gyakran lesznek tehetséges felnőttek, ezért szerte a világon számos tehetséggondozó programot indítottak útjára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr803317172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása