Bemutatkozás

Egy hely, ahol megtalálható minden, amit az IQ-ról, az intelligenciáról és a Mensáról tudni lehet, amit tudni szeretnél, amit tudni vélsz.

Friss kommentek

  • fakeplastic: akkor táborban találkozunk!! ;) (2012.07.12. 10:39) VOLT fesztivál Mensa módra
  • andras1980: Tartós ez a változás, vagy csak ideiglenes a szülés után? Akinek több gyereke van, annak fejletteb... (2010.11.10. 20:31) Szülés után is fejlődik az agy
  • andras1980: Engem nem lepett meg, hogy ha a gondolkodásunk szinkronban van, akkor az agytevékenység is. Az, ho... (2010.09.05. 19:20) Egy kerékre jár az agyunk
  • Masszőr: Nagyon érdekes kutatási eredmény. Felvetődött bennem egy kérdés: Mostanában gyakran látható élénk ... (2010.03.18. 18:43) Gesztusok és intelligencia
  • rosszarcz: Talán csak egyszerű evolúció? ;-) www.darwinawards.com/ (2010.02.16. 16:58) Aki hülye, haljon meg

Linkblog




Öröklés vagy környezet?

2009.09.02. 14:12 | balack | Szólj hozzá!

Régóta vita tárgya a kutatók körében, hogy az intelligencia milyen mértékben függ a genetikától és mennyiben a környezeti hatásoktól. Végül azzal a frappáns viszontkérdéssel álltak elő, hogy melyik oldala befolyásolja jobban egy téglalap területét, a hosszabb vagy a rövidebb.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne végeznének továbbra is kutatásokat ebben a témában. Robert Plomin és kutatócsoportja 11 ezer ikerpár adatait elemezte. Ha a gének játsszák a nagyobb szerepet az intelligencia kialakulásában, akkor az ikrek között igen erős lenne a hasonlóság. A vizsgálati eredmények szerint azonban még az ikrek IQ-ja közötti különbségért még felnőttkorban is mindössze 66%-ban tehető felelőssé az öröklődés.

Érdekes módon azonban a gének hatása a korral erősödik, hiszen gyerekeknél csupán 41%-ban játszott szerepet a veleszületett adottság. Még nem sikerült kielégítő magyarázatot találni erre a jelenségre, de gyanítják, hogy ahogy egy gyerek idősödik, egyre jobban ki tudja aknázni adottságait.

Ha a gyerekek oktatása teljesen egységes lenne, a genetikai különbségek még szembeszökőbbek lennének. Ez az információ azt támasztja alá, hogy megfelelő képességfejlesztéssel az intelligencia javítható.

Egy másik, amerikai ikerpárokon végzett kutatás szerint a nyelvvel és a gondolkodással kapcsolatos agyterületek genetikai meghatározottsága olyan mértékű, hogy a környezet szinte nincs is hatással rá. A szürkeállomány elülső részének mintázata szintén örökletes, és erősen kapcsolódik az intelligenciahányadoshoz.

A már említett Robert Plomin nyolc évet töltött a G faktor genetikai hátterének tanulmányozásával. A leggyakrabban ezt a faktort használják az intelligencia mérésére, mert jól korrelál az olyan feladatokban elért eredménnyel, mint a verbális és téri munkamemória, figyelempróbák, motorikus sebesség, szókincs és téri intelligencia. Vannak azonban, akik megkérdőjelezik, hogy ez lenne a valódi intelligencia, mondván, ezek a képességek csak az iskolában hasznosak. Tekintve, hogy az első IQ-teszteket a kisegítő iskolára szoruló gyerekek kiszűrésére fejlesztették ki, talán ez nem is véletlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://iqsok.blog.hu/api/trackback/id/tr761355338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása